Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Aardpeer….nog nooit van gehoord!
Ik stond onlangs in de supermarkt, waar een bak met aardperen stond. Geen idee wat je ermee kon.
Is het een groente of is het fruit?
Ik besloot het mee naar huis te nemen en op zoek te gaan naar een recept.
Op de onderkant van het bakje stond een wazig recept, maar ik heb er samen met het internet toch best wat leuks van gebrouwen.
Een aardpeer ook wel topinamboer of jeruzalemartisjok genaamd.
Het zijn grillige knollen en kunnen goed woekeren in de tuin, wanneer je deze plant. Ze hebben trouwens wel leuke gele bloemetjes…ik wil ze ook wel in de tuin…hahahahaha. Zeker na het proeven van dit product.
Ze smaken licht zoet, nootachtig en zelfs wel iets van een artisjok.`
Mijn soep smaakte zelfs wat rokerig.
Het is een groente die je goed vanaf de eerste nachtvorst kunnen rooien en daarna de hele winter door.
Ik was ze al druk aan het schillen, toen ik erachter kwam dat ze gewoon in schil te eten zijn, na goed wassen.
Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, zoals: vit. D, vit. E, vit. B, natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, selenium en zink.
Je kunt ze rauw eten in een salade, grillen in de oven of verwerken in een soep zoals ik heb gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De soep:
– 5 uien in grove stukken gesneden
– 1 prei gewassen en in ringen gesneden
– 2 aardappelen geschild en in grove stukken
– 700 gram aardperen (geschild)
– 700 ml volle melk
– 1 liter kippenbouillon
– scheutje witte wijn
– scheutje room
– vers gemalen peper
– snuf keltisch zeezout
Snijd de uien, prei, aardappelen en aardperen in grove stukken.
Stoof deze in een ruime pan met een beetje water, de wijn en een flinke klont roomboter.
Voeg de melk en de kippenbouillon toe en laat het koken. (denk om overkoken ivm de melk)
Wanneer het kookt, laat je het op laag vuur ongeveer drie kwartier tot een uur pruttelen.
Daarna pureer je de soep met een staafmixer en voeg je de room toe, samen met wat peper en zout.
Je kunt voor een leuk effect de soep nog even opschuimen met de staafmixer en de schuim met een lepel op de soep lepelen, zodat eventuele toevoegingen op de soep blijven liggen.
Een gefileerde paling doet het goed en diegene die niet van vis houd, stukjes droge worst passen ook goed bij deze “rokerige” soep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.