Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

DADELNOTENKOEK

Ingrediënten:
-200 gram speltmeel
-140 gram ongezouten roomboter
-20-50 ml  honing of ahornsiroop
-200 gram verse dadels (ontpitten)
-140 gram walnoten
-snuf zout (keltisch zeezout)
-snuf kaneel
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Maak een deeg van het meel, de roomboter, de honing/ahornsiroop en het zout. Verdeel dit deeg in twee porties en rol ze zo dun mogelijk uit.
Je kunt het deeg ook goed platdrukken in de bakvorm, die je lichtjes met wat roomboter invet.
In de keukenmachine maal je de dadels en de walnoten met wat kaneel fijn tot een mooie massa.
Neem je bakvorm en bekleed deze met een 1 laag deeg. Hier bovenop komt het  dadel-notenmengsel en  druk daar laag 2 van je deeg bovenop.
Voor de sier kun je nog wat walnoten in de bovenste laag drukken.
Bak deze dadel-notenkoek 30-35 minuten in een voorverwarmde oven.

In dit recept is dus geen geraffineerde suiker toegepast.
De dadels hebben van nature fructose, maar door de vezels in dit product, kan dit makkelijker door het lichaam worden afgebroken dan geraffineerde suiker.
Ahornsiroop is een goede suikervervanger omdat deze een lagere GI waarde heeft dan witte tafelsuiker en nog mineralen bevat.
Uiteraard geldt voor elke suikervervanger dat het nog steeds met mate genomen moet worden.
Even voor het geheugen: Hoe hoger de GI-waardes, des te meer bloedsuikerschommelingen.

Even een klein GI overzichtje:
witte tafelsuiker GI 68
oersuiker GI 61
ahornsiroop GI 54
honing GI 48
kokosbloesemsuiker GI 35

Let op dat je altijd pure producten koopt. Het wil niet zeggen dat elke honing bijvoorbeeld goed is.
Dit kun je bijvoorbeeld het beste bij de imker zelf halen.
De honing die je vaak in de supermarkt koopt is dan wel honing, maar vaak aangemengd met suikerwater, waardoor de prijs enorm gedrukt kan worden.
Ook de honingsoorten waarvan je denkt dat ze goed zijn, kan wel eens niet helemaal puur zijn. (natuurvoedingswinkels, natuurlijke supermarkten)
Kies in dit geval altijd voor een koudgeslingerde, koudgeschonken honing bij een imker, dan weet je zeker dat alle goede eigenschappen die er in horen te zitten, er ook nog in zitten.
Dit geldt natuurlijk voor alle (natuurlijke) suikervervangers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.