Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Nog nooit eerder kruisbessen gehad en dit jaar een overvloed aan kruisbessen in onze “nieuwe” tuin.
Vorig jaar zag de oogst er niet goed uit….maar dit jaar…van 1 struikje al 800 gram geplukt.
En dan hebben we nog vier struikjes, maar deze staan wat meer in de schaduw en zijn net niet rijp genoeg om jam van te maken.
De kruisbessen die ik er vandaag af heb geplukt stonden iets meer in de zon en waren zuur en zoet tegelijk, dus goed genoeg voor de jam heb ik mij ingelezen.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat kruisbessen meer pectine bevatten , wanneer ze nog niet overrijp zijn en dus zeer geschikt zijn.
Ook houd ik niet van te zoet en wilde nog wel een frisse smaak behouden.
Dit weerhield mij er ook van om een mega veel suiker toe te voegen.
Nu zul je wel denken…ja maar…dan word het niet stijf genoeg.  Maar daar heb ik inmiddels ook een hulpmiddel voor in de vorm van agar agar. Dus veel minder suiker en dan heb ik ook nog voor rietsuiker (beter tegen bloedsuikerschommelingen) gekozen en een beetje hulp van 1 gram agar agar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-800 gram kruisbessen
-sap van 1/4 citroen
-200 gram ruwe rietsuiker
-100 ml water
-2 gram agar agar

Maak de kruisbessen schoon en verwijder met een scherp mesje of schaar de scherpe steeltjes.
Doe de kruisbessen en citroensap in een pan en voeg 100 ml water toe.
Laat dit pruttelen totdat de kruisbessen openknappen en sappig worden.
Voeg daarna beetje bij beetje de rietsuiker toe en laat dit goed oplossen.
Eventueel voeg je minder of meer toe afhankelijk hoe zuur of zoet je het wilt hebben.
Laat dit nog een paar minuutjes doorpruttelen.
Voeg als laatste de agar agar toe en roer dit goed door.
Wanneer je er niet zeker van bent dat de jam dik/stevig genoeg is kun je een kleine hoeveelheid op een bord smeren en dit in de koeling zetten voor 2 minuutjes.
Dan kun je met je vinger voelen of je het stevig genoeg vind
Voeg dan bijvoorbeeld nog een kleine hoeveelheid agar agar toe.
Zorg voor schone glazen potjes en deksels en vul de potjes af. (gesteriliseerd)
Draai de deksels op de potjes en zet de potjes op de kop, zodat ze goed afsluiten en wat langer houdbaar blijven in bijvoorbeeld de kelder.
Laat ze minimaal 10 minuutjes zo staan, waarna de potjes jam dan gewoon rechtop verder kunnen afkoelen.
Nu zeggen ze altijd dat deze manier zorgt voor enkele weken tot maanden houdbaarheid.
Inmiddels heb ik appelmoes, pruimenjam en stoofperen in de kelder staan, nog van afgelopen jaar en deze zijn nog prima, ondanks de weinige hoeveelheid suiker.
Dus ik verwacht dat deze kruisbessen jam ook prima op deze manier lang opgeborgen kan worden. 😉

Dit was mijn eerste ervaring met kruisbessen ooit!
Ik moet zeggen dat ik het lekkerder vind dan verwacht.
Fris en een tikje zoet.
En ik denk dat deze kruisbessen jam goed past bij een kaasplateu of gewoon lekker is op een broodje of cracker.

 

Categories: Culi

Comments are closed.