De afgelopen tijd heb ik ontzettend veel artikelen over rabarber op het internet voorbij zien komen.
Rabarbertaart, rabarberijs, rabarbersmoothies en noem maar op.
Voor de tweede keer dit seizoen hadden mijn ouders weer een paar stengels rabarber voor ons en wilde ik er wel eens wat anders van maken, dan de standaard rabarber-compote.
Ik koos voor een recept voor rabarbercake en heb daar naar eigen inzicht wat aanpassingen op gemaakt, aangezien ik veel minder suiker wil gebruiken en met speltbloem/meel wil werken.
De ingrediënten:
-200 gram ongezouten grasboter op kamertemperatuur
-150 gram ruwe rietsuiker
-2 eetlepels vanille extract (home made)
-3 grote eieren
-100 gram griekse yoghurt
-100 gram speltbloem (wit)
-100 gram speltmeel (volkoren)
-3 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder
-1 theelepel keltisch zeezout
-4 grote stengels rabarber
De oven kan vast voorverwarmd worden op 160 graden en een bakvorm kun je invetten of bekleden met bakpapier, om het er straks mooi uit te krijgen. Ik nam voor deze hoeveelheid een bakvorm met een afmeting net iets kleiner dan een a4 papiertje.
Mix de boter met de suiker en vanille tot een mooi mengsel in de mixer.
Daarna klop je 1 voor 1 de eieren erdoor. Je voegt pas de volgende toe wanneer de voorgaande goed is opgenomen.
Daarna mix je de griekse yoghurt erdoor en als laatste de speltbloem, speltmeel, wijnsteenbakpoeder en het zout. Deze laatste 4 kun je ook voordat je het bij de rest voegt even mixen met elkaar (droge mix).
Mix het mengsel goed glad en daarna kun je het in de bakvorm gieten.
Zorg ervoor dat het goed verdeeld ligt in de bakvorm en dan kun je de rabarber toevoegen.
Was de rabarber en snijd deze door de helft ( in de lengte) en in stukken met een lengte zodat ze mooi in de vorm op het beslag passen.
Vul de bovenzijde van het beslag met rabarber en daarna kan de ovenschaal in de oven voor z0’n 50-60 minuutjes.
Lekker bij een bolletje vanille-ijs als dessert .
Ondanks het weglaten van veel suiker en zoetstoffen, was deze cake heerlijk zoet!