Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Vroeger op feestjes werd er altijd een scala aan ouderwetse hapjes op tafel gezet bij mijn opa en oma.
Ronde toastjes met plakjes ei en een dotje ketchup, haring met uitjes op roggebrood, blokjes kaas met walnoot en zilverui en ga zo maar door.
Ook stond er altijd een bolletje zalmmousse op tafel met toastjes en een tube mayonaise.
Als kind lustte ik vroeger geen vis, maar deze zalmmousse at ik wel.
Op mijn eigen feestje had ik besloten wat hapjes uit de jaren ’80 te maken en vond dat deze zalmmousse niet mocht ontbreken.
Ik vond het recept tussen wat oude kookboeken op een briefje geschreven en ging aan de slag.

Ingrediënten:
– 4 blaadjes gelatine
– blik rode zalm van ongeveer 400-450 gram
– 1/2 dl. witte wijn
– 1 bekertje creme fraiche 125 gram
– 1 el vers citroensap
– 4 el mayonaise
– zout naar smaak
– peper naar smaak
– paar druppen tabasco naar smaak

Zo maak je het:
Doe de zalm in een kom en peuter er nog de harde graatjes uit. (niet veel, maar vaak zit er nog wat in)
Maak de zalm los met een vork.
Week de gelatine in wat water en doe dit bij een halve deciliter wijn in een pannetje. Vul de wijn in het pannetje aan met water tot 1 deciliter.  Maak deze vloeistof warm, zodat de gelatine mooi oplost.
Voeg bij de losgemaakte zalm de creme fraiche, mayonaise en citroensap toe.
Naar smaak voeg je peper, zout en tabasco toe.
Wanneer de gelatine-oplossing is afgekoeld en licht stroperig begint te worden , kun je ook dit door het zalmmengsel mengen.
Je zult zien dat het zalmmengsel wat waterig word, maar dit is niet erg, want dit stijft snel genoeg op in de koeling.
De zalmmousse kun je nu in een mooie vorm scheppen.
Na het opstijven ( minimaal een uurtje) in de koeling kun je ervoor kiezen de mousse te storten op een schaaltje of dat je het in het kommetje laat.
De zalmmousse laat zich vrij gemakkelijk storten, zonder dat je het vormpje hoeft in te smeren etc.
De buitenkant van de mousse ziet er stevig uit, maar wanneer je het smeert en eet is het een zalvige structuur, zoals een mousse hoort te zijn.
Uiteraard hoort hier een jaren ’80 creatie op kwa decoratie 😉

Naast deze zalmmousse hebben we nog een overheerlijke garnalentartaar in cups geserveerd, die ook zeer gemakkelijk te maken is.
Hiervoor heb je nodig:
– 150 gram hollandse garnaaltjes fijngehakt
– 2 sjalotjes fijngehakt
– 2 tl. vers citroensap
– 2 el. rijke olijfolie
– snuf zout en peper naar smaak
– bosje fijngehakte dille

Meng alle ingredienten in een kom, tot een mooie massa.
Serveer dit op roggebrood, toastje of zoals wij in cupjes.
Garneer het af met wat dille.

 

Categories: Culi

Comments are closed.