Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Tomaat uit de oven met ei en Appenzeller,

Appenzeller, een echte Zwitserse kaas.
Zwitserse kazen kun je heel goed uit het vuistje eten, maar
zijn ook heel goed om te gebruiken als smeltkaas.
Denk bijvoorbeeld aan kaasfondue, kaasgratin of raclette.
Appenzeller wordt gemaakt van melk van koeien die in de
bergweiden grazen.
De kaas ondergaat een rijpingsproces, waarbij de korst herhaaldelijk wordt ingewreven met een kruidenmengsel en hierdoor een kruidig tintje krijgt.
Toch is de Appenzeller een lichte kaas met een romig mondgevoel.

De kaas verwerk ik in een ovengerecht met tomaat en ei.
Heerlijk als een licht lunchgerecht of bijgerecht.
Daarvoor hol ik een tomaat uit en bestrooi de binnenkomt met een snuf zout om het meeste vocht eruit te krijgen en laat de tomaat met de
open zijde uitlekken op keukenpapier.
Daarna vul ik de tomaat met een ei (zonder schaal natuurlijk).
Daarover heen rasp ik Appenzeller kaas en kruid het af met oregano, peper en nootmuskaat.
De tomaat plaats ik in een klein ovenschaaltje en voeg nog een klein beetje bouillon toe, zodat de tomaat ook deze smaken nog wat opneemt.
Plaats het ovenschaaltje met tomaat in een voorverwarmde oven op 180 graden en gaar hierin de gevulde tomaat voor 15-20 minuten.
Houdt er wel rekening mee dat het ei zachtgekookt blijft.

Lekker met een stukje zelfgebakken of boeren brood om mee te stippen!

Als bijpassende thee heb ik gekozen voor een lichte thee, in dit geval een gefermenteerde witte thee (moonlight white pu erh)
De thee overheerst dan niet, maar haalt wel de zoete smaak van de tomaat naar voren.
De Appenzeller wordt veel voller en romiger van smaak. Je kunt meer noot tonen proeven, maar ook meer umami.
Dus eigenlijk zorgt deze thee ervoor dat het hele gerechtje meer samenkomt en een fijne volle smaak geeft.
Ook werkt de thee schonend, zodat je graag nog een hapje neemt.

Categories: Culi, Slider, Thee Blog

Comments are closed.