Gisteren was ik bij onze plaatselijke kaaskoperij. Daar lag een heel mooi stukje kleurige kaas op mij lag te wachten.
Het bleek om een wilde weide bloemen kaas uit de Alpen te gaan.
(Baldauf wildblumenkäse)
Deze kaas wordt gemaakt van van koeienmelk uit de Zuid-Duitse Alpen.
Deze koeien grazen 100 dagen per jaar op frisse gekleurde weides, vol met
bloemen en vers gras.
Na het verwerken van de melk tot kaas, wordt deze een tijdje gerijpt en daarna nog een keer met de korst door weidebloemen gerold en verder gerijpt.
Korenbloemen, calendula, distel etc.
Door de toevoegingen van de bloemen aan de korst, maar ook doordat de koeien de weidebloemen grazen en dit in de melk terechtkomt, heeft de kaas naast zijn hartigheid ook een subtiele bloemensmaak.
Het kaasje heeft op zich van zichzelf smaken die je kunt benoemen als
hartig, hooi, nootachtig.
Ik koos er voor om dit kaasje te combineren met een thee uit de hoogvlaktes van Taiwan…een High Mountain Oolong (2000+)
Ik dacht…Alpen, Zuid-Duitsland…….”Alpen”, Taiwan
Omdat de korst van het kaasje weidebloemen bevat, moest ik meteen denken aan een ietwat bloemige thee.
Ik koos voor een oolong thee, omdat deze goed combineert met rauwmelkse
koekaas.
Het bleek een goede combinatie te zijn.
De thee bleef overeind kwa smaak in combinatie met het kaasje.
Het kaasje was vooral hartig en hooi-achtig, door de toevoeging van thee, werd het kaasje veel voller van smaak, frisser en werd de bloemigheid vooral geaccentueerd, maar ook de hartigheid bleef overeind.
Het geheel werd filmender in de mond.
Slok na slok, hap na hap….een hele lekkere combinatie.
De oolong thee zette ik iets sterker dan normaal, 85 graden, 2 minuten
en serveerde deze in een dun wijnglas geschikt voor witte wijn.