Oh…wat heb ik weer een lekker recept gevonden.
Een recept voor een verfrissend drankje dat je zowel met als zonder alcohol kunt drinken.
Gewoon, gezellig op het terras, samen in de tuin of heerlijk op een bankje in de voorjaarszon.
Veel recepten gemaakt met matcha thee probeer ik uit, velen daarvan zijn prima, sommigen niet lekker, maar deze……ga ik zeker vaker maken. Want hij is heerlijk fris!
Om dit recept te kunnen maken, zul je eerst een matcha siroop moeten bereiden.
Deze kun je al eerder maken en maak je op basis van suikersiroop, waar je matcha thee aan toevoegt.
In de koeling is deze ongeveer een maand houdbaar en maak je als volgt:
Neem een pannetje met hierin 200 gram kristalsuiker en 250 ml water.
breng dit aan de kook, zodat de de suiker mooi oplost en de vloeistof helder is.
Neem het pannetje van het vuur. Meet alvast de temperatuur, als deze 80 graden is kun je hem verder verwerken.
Maak in een kom een matcha pasta van 1 eetlepel matcha poeder met 3 eetlepels water.
Wanneer deze pasta mooi glad is voeg je de suikersiroop van 80 graden toe en mix dit tot een mooie groene suikersiroop.
Wanneer je deze siroop in de koeling hebt staan, kun je hem overigens ook gebruiken voor het aanmaken van een limonade of andere drankjes op basis van matcha.
Voor een matcha gin-tonic ben je het volgende nodig.
Een gin tonic glas of een mooi longdrink glas.
Vul het glas met 4 grote ijsblokken
Doe hier het sap van een halve limoen bij.
En doe er 2 tot 3 eetlepels komkommersap bij.
Dan voeg je 1 tot 2 eetlepels matcha siroop toe.
Wanneer je voor de alcohol variant kiest, voeg je nog 30-50 ml gin toe…dit kun je dus ook weglaten.
Dan vul je het glas verder af met tonic water van het merk fever tree met de smaak elderflower.
Garneer met schil van een komkommer.
En zoals ik al beschreef kun je dit drankje ook heel goed zonder alcohol drinken.
Voor meer frisheid kies je voor meer komkommersap, dat je zelf heel makkelijk maakt, door voor 2 glazen ongeveer 1/3 komkommer te schillen en in stukjes te snijden. Even in de blender plaatsen en fijnmalen. Haal het komkommer pulp door een zeef en druk deze nog even aan, totdat al het sap er uit is.
bron: matcha het kookboek, Gretha Scholtz