Thee en kaas….één van de beste combinaties die het hier op het moment erg goed doen in huis.
Thee drink je meestal warm en hierdoor krijg haal je hele andere smaken uit de kaas naar voren.
Of de kaas zorgt er juist voor dat de thee een andere smaak of mondgevoel geeft.
Er zijn wel duizenden combinaties te vinden…maar het blijft toch echt zelf proeven, want niet iedereen heeft dezelfde smaak, waardoor een smaakbeleving toch weer anders uit kan pakken.
Toch zijn er wel richtlijnen waar je een beetje aan vast kunt houden.
De warme thee zorgt ervoor dat smaken eerder vrij komen uit de kaas, maar zorgt er ook voor dat je smaakpalet telkens weer opnieuw wordt verrast bij elke hap die je neemt.
Ik kan natuurlijk een heel verhaal op gaan schrijven, wat wel en wat niet past, maar het leukste blijft het om te proeven…..en die workshop thee en kaas komt er in het nieuwe jaar aan, wanneer de workshop ruimte helemaal tip top klaar is 😉
Toch ga ik een paar leuke combinaties met jullie delen die je zelf tijdens de feestdagen zou kunnen proberen.
Een witte thee bijvoorbeeld.
Een Silver Needle uit China kun je bijvoorbeeld heel goed combineren met een zachte romige kaas, zoals een Cremeux de Bourgogne….allebeide blijven goed overeind, ondanks dat ze allebei vrij licht, maar delicaat van smaak zijn. Misschien ervaar je zelfs wel een bloemenweelde….probeer het maar eens.
Vergeet niet om de thee te zetten met een watertemperatuur van 80 graden.
Een zwarte thee uit Darjeeling of Assam….in dit geval koos ik voor een zwarte thee uit Selimbong.
Deze gaat heel goed samen met een stukje Comté, waar je een beetje confiture de raisin bij kunt serveren.
De kaas wordt romiger, bloemiger en na elke slok thee heb je een schoon mondgevoel, zodat elke nieuw hapje kaas, weer opnieuw romig en bloemig smaakt.
De thee kun je zetten met water van 90 graden.
Of wat dacht je van een stukje Bleu de Wolvega….een jonge blauwschimmelkaas uit Wolvega.
Deze gaat heel goed samen met een gerookte thee….Lapsang Souchong noemen we deze thee.
Een thee gerookt boven naald en cipressenhout en een gerookte geur krijgt. Deze uitgesproken geur past
heel goed bij een kaas die wat uitgesprokener is.
Deze thee zet je het beste met water van 95 graden.
En post-gefermenteerde thee….een thee doe het goed doet bij een kaasplankje of afsluiter van een diner.
Een thee die het volle gevoel een beetje weghaalt.
Een thee, mits goed gekocht, vele malen opnieuw opgeschonken kan worden.
Deze doet het erg goed met kazen, die wat aardser van karakter zijn..zoals een boerenkaas met truffel of een lekker stukje kaas met eekhoorntjes brood.
Deze thee zet je met water van 95 graden.