Een hele tijd terug hadden we op de tv een recept gezien wat ons heerlijk leek.
Ik druk zoeken op internet wat het recept ook alweer was…en vond het op de site van 24 kitchen.
Het heette Gamba Laksa.
Dus dit weekend stond in het teken van boodschappen doen bij de grote toko bij ons in de buurt.
Na het overschrijven van alle benodigde ingrediënten en overige boodschappen op naar de toko met ons lijstje.
Aangekomen in de toko duizelt het al voor je ogen, want van meer als de helft weet je het bestaan ervan
niet.
We konden het allemaal redelijk vinden, maar een aantal producten niet, zoals ketoembar, trassi pasta en koenjit……hoewel we wel al een vermoeden hadden dat dit op de kruidenafdeling moest liggen, zagen we het niet.
Toch maar een winkelmedewerker gevraagd of hij even wilde helpen en hij begreep ons probleem en vertelde dat we in elk geval op de goede afdeling stonden en legde uit dat de benodigde producten in kleine letters erop stond , omdat dit in meerder talen weer anders heette.
Zo waren was de ketoembar gewoon gemalen korianderzaad en de koenjit een soort kurkuma. En de trassi pasta een bakpoeder op visbasis.
Nu we er toch staan ….”misschien weet u dan ook waar de kemirinoten liggen?”
Die lagen ook gewoon om het hoekje in grote zakken. Zoals alles daar in grote zakken ligt, alsof je de rest van je leven geen kruiden weer hoeft te kopen.
Bij thuiskomst nog even wat moeilijke benamingen opgezocht en kwam ik erachter dat de kemirinoten wel eerst verwarmd moesten worden voor consumptie, anders waren ze een tikkeltje giftig. En dat stond dan weer niet op de verpakking.
Het klinkt nu alsof we nooit in een toko komen, maar meestal komen we niet verder, dan een baal rijst, peking eend een zakken garnalen en dimsum.
Alles klaargezet en voorbereid en uiteindelijk was het heel snel klaar.
En lekker! Helemaal trots op mezelf dat ik dit oosterse recept helemaal zelf heb gemaakt.
Het was wat pittig, maar aan de andere kant viel dit ook weer mee.
Het recept was bedoelt als soep voor 4 personen, maar met een kleine aanpassing heb ik er een 2 persoons maaltijdsoep van gemaakt.
Hieronder het recept:
*eierflensje : kluts twee eieren en bak er een dun flensje van. Laat deze afkoelen en rol hem daarna op om hem in reepjes te kunnen snijden.
* boemboe: 6 rode pepers, 5 sjalotten, 3 knoflooktenen, 1 serehstengel, 5 kemirinoten, 1tl ketoembar, 1tl trassi pasta, 1tl koenjit.
Halveer de pepers, haal het zaad eruit en hak ze fijn. Snijd de sjalotten en knoflook ook fijn.
Snijd de sereh in ringen en vijzel of hak de kort geroosterde kemirinoten fijn.
Doe in een kom de pepers, knoflook, sjalotten, sereh, kemirinoten, ketoembar, trassi pasta en koenjit. Vul dit aan met een klein beetje water en maak dit met een staafmixer tot een smeuïge pasta.
*Laksa: 15 gamba’s, 500 ml visbouillion, 400 ml kokosmelk, 100 gram mie.
Fruit de boemboe ongeveer 1 minuut aan in olie en voeg de gamba’s toe en bak deze ongeveer 3 minuten. Blus het geheel af met de visbouillion en kokosmelk en breng dit aan de kook.
Verkruimel hierin de mie of mihoen en laat dit ongeveer 5 minuten meekoken, totdat deze gaar zijn. Op smaak brengen met peper en zout.
*garnituur: 3 lente uien in ringen, 1 limoen in parten, 100 gr tauge
Schenk de maaltijdsoep in een kom en garneer dit met de ei, lente ui, taugé en de limoen.
Klaar is de GAMBA LAKSA !