Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Jullie hebben vast wel eens van “cornbread” gehoord?
Een soort brood/cake van maïsmeel.
Een tijd geleden hebben wij een hele lading maïsmeel van het merk P.A.N. ingekocht, maar dit kwam niet op en nu kwam ik het weer tegen in de kelder.
Eerder hebben we er al eens tortilla wraps en gefrituurde polenta van gemaakt, vandaag was het de beurt aan een maïsbrood.
Voor mensen met bepaalde intoleranties is dit een goed alternatief, wanneer je het kleine beetje tarwebloem in dit recept vervangt voor een meelsoort dat beter bij je past.
Ook heb ik in dit recept gebruik gemaakt van amandel/hazelnoot melk i.p.v. gewone melk.
Ook hoeft er in dit recept geen gebruik worden gemaakt van eieren en dierlijke vetten en is het dus geschikt voor mensen die voor vegan gaan.
In de oven scheurt de bovenkant iets open, maar dat maakt het voor mij alleen maar mooier.
Zoals ik dit brood heb gebakken, blijft hij in de vorm, zoals hij uit de oven komt en zakt hij niet meer in.
De structuur van het brood doet mij een beetje denken aan griesmeelpudding. Nu moet ik eerlijk zeggen, dat ik dit vroeger verschrikkelijk vond, maar nu een aantal jaartjes ouder ga je het toch wel weer waarderen.

De kinderen zijn dol op dit brood en verwachten volgens mij dat ik dit dagelijks in hun broodtrommeltje  ga stoppen.
Om het als brood te gebruiken, kun je het besmeren met bijvoorbeeld wat jam, of wat (kokos)boter om het als bijgerecht te serveren bij een soep of lekker Italiaans gerecht met saus.
Uiteraard kun je de plakjes ook zo eten bij de thee als een cake.
Het maïsbrood snijdt makkelijk en laat weinig kruimels achter….iets waar ik heel erg blij van word!

Het beslag heb ik in mijn nieuwe glazen kom van de keukenmachine gemaakt. Deze is dus ook gelijk getest en zeer goed bevonden…hahahaha.
Het beslag heb ik op lage toeren met een scooper rustig goed laten mengen voor een minuut of 2/3 en daarna heb ik de machine op middelmatige snelheid ingesteld voor 10 seconden.
Ik denk dat dit er toe heeft bijdragen dat het brood een mooie stevige, maar luchtige structuur heeft.

Voor het recept ben je het volgende nodig:
Mix 1
– 2 tl appelazijn (bio)
– 480 ml amandel/hazelnoot melk (rice dream)
– 80 ml zonnebloemolie (bio)
Doe deze ingrediënten als eerste in de kom en mix deze goed voordat je een mix van de volgende droge ingrediënten toevoegt.
Mix 2
– 240 gr wit maïsmeel van P.A.N.
– 120 gr patentbloem
– 2 tl baking soda
– 1 tl himalaya zout
– 75 gr rietsuiker

Meng de ingrediënten goed met elkaar in een mengkom met scooper. Eerst 2 minuten op de laagste stand en daarna nog 10 seconden op een middelmatige stand.
Schep het beslag in een ingevette (olie) cakeblik met bakpapier.
Plaats het bakblik in het midden van een hete lucht oven voor zo’n 43 minuten. Wanneer je twijfelt of het brood klaar is, kun je dit nog even testen met een sáte prikker. Komt deze er schoon uit, dan is het brood klaar.
Laat het brood 10 minuten afkoelen in het blik en haal het er daarna uit, om het verder te laten afkoelen op een rekje. (haal het bakpapiertje er ook omweg)

www.madebymargreet.nl_D7S_1922 www.madebymargreet.nl_D7S_1931 www.madebymargreet.nl_D7S_1933

Categories: Culi

Comments are closed.