Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Pu erh thee!
Een aantal van jullie zal deze thee wel kennen , maar sommigen ook niet.
Omdat het nieuwe jaar voor de deur staat en iedereen weer gaat beginnen met een gezonde levensstijl is het misschien wel leuk om een stukje over Pu erh thee te vertellen.

Pu erh thee is thee afkomstig uit China, uit een beschermd gebied. Dat betekent dat wanneer Pu erh uit een andere streek of land komt, dit officieel geen Pu erh mag heten en dus vaak Pu erh-style wordt genoemd.
Theebladeren worden geplukt, kort verwelkt en daarna geperst in verschillende vormen. Bijvoorbeeld een platte ronde schijf (cake), blok (zhuänchà), pommelo (jingua) of vogelnestje (tuocha).
Na dit persen worden ze in papier ingepakt en minstens 5 jaar in opslag gezet.
De thee die nu in opslag zit kan gaan fermenteren en verder in smaak door rijpen.
Er zijn echter wel pu erh theesoorten die korter hoeven te rijpen, dit komt door een versneld productieproces, waarbij de thee voor het persen wordt blootgesteld aan dampen.
Zo hoeft dit geen 5 jaar te rijpen, maar is het na korte fermentatie al klaar voor consumptie.
De verschillen in deze thee kun je herkennen aan de volgende benamingen:
Ruwe/Sheng Pu erh (onbewerkt) of gerijpte/ Shu Pu erh (bewerkt)

Sommige Pu erh’s zijn geschikt om heel erg lang te bewaren, zodat de smaken naar mate van rijping nog meer en betere smaken gaat krijgen.
Er zijn Pu erh’s van 50 jaar oud, die best wel wat kwa prijs opleveren, mits je een goede hebt aangeschaft.
Nu we het over het rijpingsproces hebben, is het ook wel leuk om te vertellen, dat Pu erh heel anders smaakt dan een “gewoon” kopje thee.
Wanneer je Pu erh thee ruikt, moet je vaak meteen denken aan aardse geuren, zoals mos, nat bos, aarde, mottenballen, zeewier etc., misschien niet zo heel erg aangenaam.
Maar wanneer je een slokje neemt van deze thee, merk je dat de geur vaak heel anders is dan de smaak. De smaak is zacht en absoluut niet bitter.
Je moet Pu erh leren drinken, word er wel eens gezegd, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan ben je om.
Je kunt beginnen met een trektijd van 30 seconden en dit opbouwen naar 4 minuten.
Vaak kun je deze thee meermalen opschenken, soms wel tot 10 keer.

Naast de smaak is Pu erh thee erg gezond.
Doordat het gefermenteerd is, zorgt het voor een goede darmwerking, verminderd het hongergevoel of juist een opgeblazen gevoel na een flinke maaltijd.
Het versterkt het immuunsysteem en werkt cholesterolverlagend en ook nog eens bloedzuiverend.
Toch is het niet goed om hier liters per dag van te drinken, want er zit nog steeds een beetje theïne in. Drie kopjes per dag is voldoende.
Maar goed, dat geld natuurlijk met alles zo….geen overdaad, maar kies voor variatie!

Pu erh thee kan ook goed gecombineerd worden met eten die bijvoorbeeld ook weer aards van karakter zijn zoals: paddestoelen, truffels en sommige kaassoorten.

Wanneer je Pu erh thee gaat zetten is het belangrijk om gefilterd water of bronwater(spa blauw) te gebruiken, dit is ten gunste voor de smaak.
Zorg ervoor dat het water een temperatuur heeft van 95 graden.
Voor elke kop gebruik je 2 gram pu erh en is het aan te raden deze thee eerst 20 sec te wassen voor je hem verder gaat trekken.
Afhankelijk van je eigen smaak kun je beginnen met de 30 seconden en dit verlengen tot 4 minuten wanneer je een gevorderde Pu erh drinker bent.

www-madebymargreet-nl_d7s_0680 www-madebymargreet-nl_d7s_0685

Categories: Thee Blog

Comments are closed.