Dit jaar mocht ik een zak mispels uitproberen van mijn buurtgenoten.
Mispels zijn hele “rare” vruchten.
Ze zijn klein, hebben 5 grote pitten en hebben een soort kroontje.
Ze hebben wel wat weg van een klein appeltje, maar zouden ook wel wat weg kunnen hebben van een kleine peer.
In Nederland is dit een oud ras en vind je dit niet overal. Ook liggen de supermarkten er niet vol mee en moet je het vaak hebben van iemand die zo’n boompje in de tuin heeft.
Had ik even geluk!
Als de vruchten in het najaar van de boom vallen zijn ze niet te eten. Ze zijn hard , beetje bitter en en smaken erg melig.
Een mispel blijkt pas lekker te worden nadat de vrieskou er overheen is geweest en langzaam begint te “rotten”.
Je kunt dit zien aan het over zachte vruchtvlees, dat de structuur heeft van puree……en dan!….zijn ze heerlijk zoet en licht nootachtig. Een heel verschil in smaak, wanneer de mispel dus nog niet rijp is.
Op internet is er maar weinig variatie te vinden in recepten met de mispel. Vooral in het Nederlands, dus werd het een engelse zoektocht. Daar zag ik al heel wat meer varianten voorbij komen.
Maar nog nooit eerder had ik met dit fruit gewerkt, dus ben ik begonnen met het maken van een jelly.
Een jelly kun je net als chutney en jam toepassen als smaakmaker.
Een mooie transparante jelly, die perfect past bij schapenkaas, door enerzijds de frisheid en anderszijds zoete smaken door de suiker die de jelly maakt.
Nu ik dit recept heb gemaakt, ga ik met de volgende lichting die nog ligt te rotten iets anders maken.
Dus voor nu het recept van de mispel jelly!
Hiervoor gebruik je:
– 450 gram rijpe mispels.
– 1 citroen in 6 parten
– halve appel in parten
– 300 ml water
– 250 gram suiker
Snijd de rijpe, rotte mispels in vieren en doe deze in een pan. Voeg hieraan toe de partjes citroen en appel.
Voeg 300 ml water toe en zet dit op een vuurtje.
Kook het goed tot pulp, ongeveer 30 minuten.
Zet een kom klaar met hierboven op zeef, met daarin een kaas doek.
Na 30 minuten koken, doe je het pulp en vocht uit de pan in de zeef en laat je dit een paar uur goed uitlekken.
Om de jelly mooi transparant te houden, moet je deze kaasdoek met pulp absoluut niet uitknijpen….maar gewoon geduld hebben, dat al het vocht is uitgelekt. Dit was uiteindelijk 225 ml
Wanneer het vocht eruit is, doe je dit in een pannetje met 250 gram suiker.
Breng dit aan de kook en zorg ervoor dat de suiker oplost. Steek daarna een thermometer in de pan en laat de vloeistof doorwarmen tot 104 graden.
Nu laat je het schuim terugzakken en kun je de hete vloeistof overgieten in steriele glazen potten.
Deze kun je natuurlijk nog even 10 minuten op de kop zetten, zodat je ze wat langer kunt bewaren.
Maar…..3 flinke potjes van 80ml. zijn hier denk ik zo op 🙂