Het was weer eens tijd voor een lekker energie boost.
Normaal maak ik een standaard kopje matcha thee in de ochtend, nu had ik zin in een lekkere latte.
Een latte maak je normaal gesproken met wat gewone koemelk, maar aangezien ik koemelk de komende tijd even moet mijden, was ik op zoek naar een ander alternatief om lekkere stevige schuim te kunnen maken.
Al eens eerder had ik schuim gemaakt van amandelmelk, maar dit krijg je niet zo mooi stevig opgeklopt als gewone koemelk.
Dus….toevallig stond er een pak geitenmelk open in de koeling. Gelukkig wel één met een minimaal geitensmaakje, dus durfde ik het wel aan, dit te combineren met matcha.
Matcha heeft best wel een hoog umami gehalte en past eigenlijk heel erg goed bij kaas….dus ja, waarom niet bij geitenmelk.
Zo bedacht en zo gedaan!
Voor deze matcha latte gebruikt ik het volgende:
-100 ml matcha thee
-100 ml geitenmelk opgeschuimd
Matcha thee bereid ik als volgt;
Neem 2 flinke schepjes (chashaku) groene thee-poeder van goede kwaliteit en doe dit in een klein kommetje (een chawan).
Schenk hier 100 ml water verwarmd tot 80 graden bij en klop met de matcha-klopper (chasen) een mooie schuimige thee. Klop niet langer dan 15 seconden, anders word de thee wat bitter.
De geitenmelk verwarm je in een klein steelpannetje net tot kookpunt en haal je dit van het vuur af. Klop dit met hand of machinaal tot een mooi stevig schuim. (1-2 minuten).
Schep het schuim in een glas en schenk hier de matcha thee bij.
Zo heb je een mooie groene latte.