Als je de woorden polenta en sencha noemt, zou je niet direct denken dat dit een mooie combi is.
Maar het is waar!!! Perfecte combi…..en dus heel erg leuk om te maken tijdens mijn theereis naar Theesommelier.
Onlangs heb ik een superleuk boek gekregen (koken met thee, Frank van der Zande)) en daar moet natuurlijk een beetje uit gekookt worden.
Te veel recepten met thee om op te noemen, maar dit eerste probeersel is gelijk een blijvertje.
Een leuk hapje als aperitief of gewoon als snack bij de (borrel) thee.
-750ml groentebouillon
-4 theelepels sencha theebladeren
-250 ml melk
-250 gram polenta
-75 gram roomboter
-100 gram geraspte jong belegen kaas
-olijfolie
Doe 4 theelepels sencha thee in de warme groentebouillon die afgekoeld is tot 80 graden.
Laat dit 3 minuten trekken en zeef dan de bouillon.
Doe dit gezeefde bouillon water in een (ruime)pan samen met de melk en breng dit aan de kook.
Voeg dan de polenta toe aan het melkmengsel en roer heel erg goed met een houten lepel…..zo’n 30 minuten lang totdat de polenta wat loskomt van de randen en er weinig klontjes meer inzitten.
(spierballen kweken)
Zitten er klontjes in dan kun je deze met de lepel tijdens het roeren kapot drukken tegen de wand van de pan. (matig vuur)
Even voordat de polenta klaar is smelt je in een ander pannetje de boter samen met de kaas tot een mooie gladde kaassaus.
Roer dit door de polenta en stort daarna de polenta uit op een bakplaat met bakpapier en laat dit afkoelen.
Nu kun je er blokjes of andere figuurtjes van snijden. Daarna rol je blokjes door nog wat losse polenta-meel en kun je ze in een een klein laagje olijfolie in de pan mooi goudbruin bakken. (5 minuten)
Het sausje dat erbij zit is gemaakt van weer een ander soort thee, namelijk Ceylon.
-20 gram roomboter+ een beetje voor het fruiten van de ui
-1 sjalotje gesnipperd
-1 teen knoflook gesnipperd
-20 gram bloem
-1 tl tomatenpuree
-250 ml groentebouillon , waar 5 minuten Ceylon thee in heeft getrokken en daarna is gezeefd.
-1 laurierblaadje
Neem een pannetje en smelt hierin de boter en fruit hierin de sjalot en knoflook.
Voeg dan de bloem toe en roer goed en laat dit even goed garen (paar minuutjes)
Voeg dan de tomatenpuree toe en een deel van de bouillon.
Roer dit alles tot een mooi gladde massa en voeg daarna weer wat bouillon toe, net zolang je bouillon op is.
Nog even het laurierblaadje erin en breng het aan de kook en laat het daarna een minuut of 10 inkoken.
Serveer de “snack” op een leuk 1 persoons schaaltje met daaronder bijvoorbeeld sliertjes van de courgette.
Uit dit boek ga ik dus zeker nog meer koken…..;-)