Afgelopen jaar liepen we rond op een middeleeuws festival in het dorpje Ter Apel.
Daar bij het oude klooster was alles omgetoverd tot de middeleeuwen. Wat zagen we daar mooie dingen.
Ook hebben we daar een een proeverij gegeten van middeleeuwse eten. Daar zat een super lekkere appelmoes bij, waarbij ze ons lieten raden wat de ingrediënten waren.
We proefden van alles in die ene appelmoes, van noten tot druiven. Na wat raden vertelden de dames (de Vrolicke Cockinnen dat er schelvis lever in verwerkt zat , wat ervoor zorgde dat de appelmoes zoet werd.
Dat hadden we nooit verwacht.
Thuis gekomen, wilden we deze appelmoes natuurlijk nog wel een keer maken, maar ja het recept hebben we niet aan de dames gevraagd.
Dus in periodes ben ik wat aan het Googlen geweest en of het kwam er niet van, of ik had de ingrediënten niet in huis. Ook was het recept niet zo heel makkelijk te vinden.
Totdat ik kortgeleden op de website van het smaakmuseum terecht kwam en daar precies zag wat ik zocht.
Historische appelmoes – appelmoes in de vastene.
Deze appelmoes werd vooral in de middeleeuwen tussen carnaval en pasen gemaakt in de vasten periode.
Er werd saffraan in gebruikt als luxe en schelvislever omdat het voedzaam en gezond is.
Dus ik aan de slag met het opschrijven van de ingrediënten om dit vandaag te gaan maken.
Achteraf kom ik erachter dat ik de verhoudingen niet goed heb aangehouden door een leesfout.
En is het recept dus iets anders dan ik had gezien.
Daarom geef ik wel mijn versie van de verhoudingen, omdat ik de appelmoes perfect vind….niks meer aan doen! 😉
-500 gram appels geschild en in blokjes gesneden
-30 gram fijne amandelmeel
-150 ml water
-kwart theelepel saffraandraadjes (voorweken 5 min. in laagje warm water)
-1 kwart tl gemberpoeder
-1 kwart tl kaneelpoeder
-25 gram schelvis lever (uit blik), je kunt ook kabeljauw lever gebruiken
Neem een pannetje en doe hierin de appels, het amandelmeel, de saffraan kort in een klein beetje water voorgeweekt en het water.
Zet dit op een middelmatig vuurtje en laat dit goed koken. Roer wel regelmatig, want de amandelmeel kan aan de pan blijven zitten.
Wanneer je de gewenste dikte hebt, haal je de pan van het vuur en voeg je het gember- en kaneelpoeder toe en als laatste roer je de schelvislever erdoor. (schelvislever en kabeljauwlever niet laten meekoken)
Wanneer je de appelmoes dunner wilt hebben kun je tijdens het koken af en toe een klein beetje water extra toevoegen.
Deze appelmoes is warm echt een aanrader! zeker als je zonder al te veel opsmück zoals suiker en zout wilt koken.
Ik weet zeker dat de kids dit lekker gaan vinden!