Afgelopen weekend stond ik op de Culinaire Verleiding in de Martiniplaza een theeproeverij te houden voor de winkelketen Dille en Kamille.
Dille en kamille is echt een superleuke winkel , met allerlei hebbedingen voor in de keuken die je niet mag en kan missen.
Alles wat ze verkopen heeft een functie en doet het ook echt zoals het hoort!
Ik ontdekte na mijn gesprek met de manager van de winkel, dat een simpele melk opschuimer eruitziend als een simpel zeefje perfecte schuim kan maken voor een cappuccino.
Heerlijk zacht, stevig en zoet schuim!
Dit schuim had ik nodig voor mijn Earl Grey latte geserveerd met muffins gemaakt van Earl Grey.
Voor de mensen die op het event zijn geweest en het recept na willen lezen, ga ik deze hieronder voor jullie beschrijven.
Earl Grey Latte:
Hiervoor ga je een sterke pot Earl grey thee zetten.
Niet door je thee lang te laten trekken, maar door iets meer thee te gebruiken dan normaal. (dubbele hoeveelheid)
Dit laat je 3 tot 4 minuten trekken.
Earl grey zet je met water van 95-100 graden. (net tegen de kook)
Ondertussen zet je een pannetje op het vuur en verwarm je de melk. In nam amandelmelk, maar gewone volle melk kan natuurlijk ook.
Wanneer het goed warm is maar niet kookt, zet je het vuur uit en ga je met de melk opschuimer aan de gang.
Of je nou kiest voor het zeefje van Dille en Kamille of voor een electrische van 1,- van de Ikea, dat maakt niet uit.
Schenk in een glas of beker 2/3 Earl grey thee en vul dit aan met 1/3 opgeschuimde amandelmelk en schep er nog wat extra schuim op 🙂
Ik koos voor amandelmelk , omdat gewone melk de smaak van earl grey helemaal weg kan halen. Nu voegde het juist een extra smaak toe.
Als laatste voeg je een halve theelepel vanille extract toe.
Tip: Hoe zet ik een goede pot Earl grey thee?
Neem een pot van een liter en schep hierin 2 maatscheppen thee (15 gram)
Schenk hierover het warme water.
Laat het 3-4 minuten trekken.
Bij het uitschenken gebruik je een zeef. Wanneer thee los in de pot trekt, hebben de blaadjes meer ruimte om smaakaroma’s af te geven.
Vind je dit teveel werk kun je natuurlijk een “groot” thee ei/zeefje gebruiken.
En dan natuurlijk de bijpassende earl grey muffins met een tintje lavendel.
Hiervoor heb je nodig:
– 45 gram roomboter
– 130 gram rietsuiker
– 50 ml kokosolie
– 1 groot ei
– 60 ml (slag)room
– 70 ml melk
– 5 gram losse earl grey thee
– snuf lavendelbloemen
– 150 gram spelt bloem
– 5 gram wijnsteen bakpoeder
– snuf himalaya zout
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de bakvorm ingevet klaar.
Je kunt ervoor kiezen om ze in cupcake vormpjes te bakken, maar ik heb ze in een siliconen bakvorm gemaakt, zodat ik mini’s kon maken.
Dit recept is geschikt voor 10 grote of 20 kleine.
Neem een vijzel en doe hierin de thee en een snuf lavendelbloemen. Vijzel dit tot mooi gruis.
Doe dit theegruis samen met de room en melk in een steelpannetje en verwarm dit, maar laat dit niet koken.
Laat dit vervolgens afkoelen.
Doe de roomboter, kokosolie en de suiker in een mengkom en mix dit goed met elkaar.
Voeg een ei toe en laat deze mooi opnemen.
Daarna voeg je de bloem, bakpoeder en het zout toe.
Als laatste voeg het afgekoelde theemengsel toe.
Laat dit alles even goed 4 minuten doormixen.
Schenk de vormen voor 2/3 vol en plaats daarna de bakvorm in de oven voor zo’n 20-25 minuten voor de grote versie en 12-13 minuten voor de kleine versie.