De laatste tijd heb ik aardig in de gaten hoe ik kliekjes tot iets lekkers kan veranderen.
Zo heb ik vorige week een taartje met witlof en een Nederlandse blauwschimmelkaas gemaakt.
Altijd koop ik teveel stronkjes witlof, want ja, je zult maar net te weinig hebben. Achteraf had ik meer witlof over dan normaal, want in een rauwe witlof salade gebruik ik minder dan wanneer ik witlof ga smoren.
Ook had ik nog een groot vel bladerdeeg in de koeling liggen, die eindelijk ook wel eens een keer gebuikt moest worden.
Van de markt in Groningen had ik nog een stukje blauwschimmelkaas over. Een heerlijke Bleu du Wolvega. Deze had ik gekocht voor bij een heerlijk kopje Lapsang Souchong thee.
Voor mijn opleiding tot Thee sommelier mag ik alles uit de kast trekken 😉
Deze witlof taart kon na bereiding prima in de koeling bewaard worden, zodat we hem later in de week nog een keer als lunch hebben gegeten.
Ik gebruikt voor dit recept een langwerpige bakvorm, waarbij de bodem uitneembaar was.
Verwarm de oven voor op 200 graden ( hetelucht )
-1 groot vel bladerdeeg uit het koelvak of 4 plakken bladerdeeg uit het vriesvak
-3 stronken witlof
-olijfolie
-verse tijm
-100 gram oude kaas geraspt
-100 gram blauwschimmelkaas
-1 eetlepel custard poeder
-150 gram mascarpone
-versgemalen zout en peper
Neem een koekenpan en verhit deze.
Voeg een scheutje olie toe en bak hierin de witlof in parten gesneden (in de lengte), samen met een beetje water, om te voorkomen dat ze aanbakken.
Voeg wat peper en zout toe voor de smaak.
Elke zijde van de witlof bak je ongeveer 2 minuutjes. Zorg ervoor dat het vocht verdampt is.
Daarna laat je de witlof uitlekken op een stukje keukenpapier.
Ondertussen vet je de bakvorm in met een beetje olie en plaats je hierin het bladerdeeg.
Het bladerdeeg kun je het beste even goed uitrollen.
Dan meng je de mascarpone, het custard poeder en de kazen met elkaar tot een massa. Laat een beetje kaas over ter decoratie)
Dit mengsel schep je op het bladerdeeg en smeer je goed uit.
Dan kun je de partjes witlof erop leggen en dit bestrooien met wat verse tijm en een beetje verbrokkelde blauwschimmelkaas.
Als je na het rollen van het bladerdeeg nog een stukje over hebt, kun je er nog leuke stukjes uitsnijden om de bovenkant van de taart te versieren. Zo heb ik er strookjes van gemaakt.
De taart kan in een voorverwarmde oven gezet worden voor zo’n 30 minuten.