Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Het is alweer even geleden, maar nog steeds hebben jullie een recept van mij tegoed voor een kerstcake.
Met enige regelmaat zie ik vanaf het begin van het najaar verschillende recepten voorbij komen van kerstcake’s.
Ze zien er altijd verschrikkelijk lekker uit en toch had ik tot nu toe nog nooit een gemaakt.
Of ik had de ingrediënten niet in huis, had ik geen tijd of moest de cake al weken van te voren gemaakt worden, zodat je hem met kerst kunt eten.
Nu vond ik een in een kookboek van mijn favo taart en cake chef Rudolph van Veen een lekker recept. Ik weet dat zijn recepten bij mij eigenlijk nooit mislukken, dus daarom dit keer een recept van hem gekozen.
Uiteraard met invulling en vervanging met wat ik huis had en wat ik verantwoord vond.

Twee kommetjes met thee ( earl grey)
150 gram rozijnen
2 eetlepels likeur 43
150 gram gedroogde abrikozen
1 sinaasappel
boter om in te vetten
125 gram bloem
5 gram wijnsteenbakpoeder
2 tl zelfgemaakte speculaaskruiden
mespunt keltisch zeezout
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram bruine basterdsuiker
3 bio eieren
250 gram gemengde noten (amandel, hazelnoot en walnoot)
125 gram dadels zonder pit
150 gram kersen (uit eigentuin op siroop)
poedersuiker om te bestrooien

Nou, dat was een hele waslijst!!! Gelukkig is de bereiding makkelijk.
Wel de rozijnen en gedroogde abrikozen in stukjes gesneden in de kommetjes thee voor zo’n 15/20 minuten.
Na uitlekken meng je deze gedroogde vruchten met likeur 43.
Ondertussen kun je de sinaasappel goed wassen en hem zesten. (schil raspen)
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) en vet de bakvorm in en bekleed deze ook met een stukje bakpapier, zodat je de cake er straks mooi uit kunt krijgen.
Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout.
In een andere kom (van de keukenmachine) klop je de boter met suiker luchtig. Eén voor één voeg je de eieren toe. Dus pas een nieuw ei toevoegen wanneer de vorige goed is opgenomen.
Daarna meng je het bloemmengsel erdoor.
Als laatste meng de de gedroogde vruchten, de grof gehakte noten en de grof gesneden kersen door het beslag samen met de sinaasappelrasp.
Schep het beslag in een cake vorm en bak deze in 2 uur gaar.
Wanneer deze klaar is laat je hem goed afkoelen en het liefst laat je hem nog even 24 uur staan, voordat je hem aansnijd.
Je kunt hem nog bestrooien met wat poedersuiker wanneer je hem serveert  in plakken.

Ik moet zeggen dat deze cake boven verwachting lekker smaakte!
Ik had niet gedacht dat deze cake zoveel smaken had en dat alle smaken in de cake zo goed bij elkaar pasten.
Deze gaan we niet alleen met kerst maken……de winter is nog niet voorbij 😉

 

Categories: Culi

Comments are closed.