Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Zoals de meesten van jullie eerder op mijn blog hebben gelezen, hebben wij eind augustus een klein feestje in de tuin gehad met een varken aan het spit.
Daarnaast hadden wij een chili con carne van Jamie Oliver gemaakt, die heerlijk boven een houtvuurtje stond te pruttelen.
Ondertussen hebben al heel wat mensen mij benadert voor het recept, vandaar deze blog.
Wij maakten gebruik van een echte Dutch Oven, zo eentje met van die pootjes eronder om rechtstreeks in het vuur te kunnen zetten, maar je kunt hem ook boven het vuur hangen aan een driepoot.
Heb je niet zo’n gietijzeren pan, dan heb je vast wel een goed grote braadpan.
Voor dit recept ben je in elk geval een grote pan nodig, anders past 2 kilo bavette er net niet in 😉
Dat klinkt als veel, maar dit is dan ook een recept voor 10-12 personen.
We hebben deze keer de hoeveelheden ook gewoon aangehouden, want nu kunnen we een keer wat opwarmen vanuit de vriezer.
Dit is een recept dat best wat tijd vergt, dus begin er niet ’s middags om 4 uur nog mee 😉
We hoorden op het feestje van best veel mensen dat ze anders nooit cili con carne aten, omdat ze het niet zo vonden. Maar deze variant viel er erg goed in, vandaar dat ik hem ga delen.
Je bent nodig:
-2 kilo runderborst / bavette, in stukken van 2,5 cm gesneden.
-5 dl hete koffie ( wij gebruiken espresso)
-3 grote, gedroogde spaanse pepers
-olijfolie
-2 volle theelepels gemalen komijn ( vijzel, koffiemaler, of gewoon gemalen kopen)
-2 volle theelepels gerookt paprikapoeder (pimenton)
-1 volle theelepel gedroogde oregan
-2 verse laurierblaadjes (scheur het blaadje altijd even in voor meer smaak)
-2 rode uien in blokjes gesneden
-3-4 verse, rode pepers
-2 kaneelstokjes (ceylon kaneel)
-10 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
-keltisch zeezout
-zwarte peper uit pepermolen
-4 blikken gehakte(ontvelde) tomaten a 400 gram
-3 rode paprika’s, zonder zaad in smalle repen
-3 eetlepels ruwe rietsuiker
-2 blikken kidney bonen a 400 gram
-zure room voor erbij (klein bekertje)
Snijd het vlees in mooi stukjes van 2,5 cm en zorg ervoor dat vliesjes etc eraf worden gehaald.
Zet een grote pot koffie en leg in deze hete koffie de gedroogde pepers om te laten wellen.
Zet een grote braadpan op matig vuur met een scheut olijfolie en doe hierin de komijn, paprikapoeder, oregano, laurierblaadjes en uien.
Bak dit 10 minuutjes totdat de uitjes zacht zijn.
Snijd de verse rode pepers zonder zaad in fijne stukjes. De gewelde pepers snijd je ook in fijne stukjes. Dan voeg je alle pepertjes samen met de kaneelstokjes, de plakjes knoflook, een flinke snuf zout en peper en een flinke scheut chili koffie bij het uimengsel.
Roer alles goed en doe dan de rest van de koffie, de tomaten en de rietsuiker erbij.
Meng alles nog een keer goed door en daarna kun je de stukjes vlees toevoegen samen met nog wat zout en peper.
Zet de deksel op de pan en laat het 3 uur lang tegen de kook aan pruttelen. Af en toe alles even omroeren.
Na een paar uur kun je met twee vorken het vlees wat uit elkaar trekken in de pan. Daarna voeg je gesneden paprika en de kidney bonen toe.
Laat het geheel nog 30 minuten pruttelen zonder deksel en af en toe roer je het door.
Het is echt helemaal gaar, wanneer het vlees uit elkaar valt.
Eventueel afmaken met wat peper en zout.
Bij het serveren kun je er een beetje zure room door roeren.
Lekker met verschillende typen brood zoals, naan, wrap, platbrood, aardappels, rijst en wat frisse sla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.