Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Al jaren roep mijn vriend dat hij wel eens een varken aan het spit wil bereiden en ja….daar was dan eindelijk het moment.
Om zijn verjaardag te vieren besloten we dit jaar ons eigen Shed-Food festival te organiseren.
Lekker in de tuin, op het gras rondom onze houtschuur.
Dagen van te voren was Karel al druk in de weer het internet  doorzoeken hoe we dit nu het beste konden aanpakken.
Laten we eerst maar eens beginnen met een plek waar we het spit konden bouwen.
Droog en windvrij…dus dit werd aan de rand van onze houtschuur gebouwd.
Eerst een gat graven van 1.20 bij 60 cm, zodat we dit gat mooi aan de binnenkant konden betegelen met stoeptegels, om de warmte in het gat te houden.
Daarna waren we druk aan het denken waar we het spit aan konden bevestigen en na veel puzzelwerk, kwam ik ineens met het idee, dat we nog ergens twee goedkope auto-krikken hadden liggen. En….je raad het waarschijnlijk al, deze waren perfect voor ons doeleinde!
Dus een gat graven, het gat plus nog een beetje er omheen betegelen en en aan elke zijkant een krik.
Een metalen buis die je normaal voor het aanleggen van je cv verwarming gebruikt deed dienst als spit.
Hierin maakten we wat gaten zodat we het varken uiteindelijk goed aan de stang konden bevestigen , om te voorkomen dat deze zou ronddraaien om de buis en niet alle kanten even warm zouden worden.
Constructie klaar!

Nu aan de slag met het varken. Deze hebben we besteld bij een goede slager hier uit de buurt. Het is vooral belangrijk om dit tijdig bij je slager te bestellen, zodat hij/zij jou het juiste product kan verkopen.
Geheel schoon (zonder ingewanden etc.) hebben we hem opgehaald en aan de binnen kant gepekeld met keltisch zeezout.
Daarna hebben we de stang door het varken heen gehaald, van achter naar voor.
Daarna was het tijd om de voor en achterpoten  aan draadeindes te bevestigen om te voorkomen dat het varken zou gaan door draaien.
Voordat de stang door het varken heen ging zijn er gaten in de stang geboord op drie plekken en draadeindes afgemeten.
Als laatste ging er een draadeinde door de buik en rug . Daarna kan de buik dichtgenaaid worden met bindtouw.
Het vuur was inmiddels al opgestookt met briketten en hout. Het is belangrijk om de dikste delen van het varken te garen, dus werk je met twee vuurhoopjes. Een op schouderhoogte en een op heuphoogte.
Ongeveer elke 5 minuten werd het speenvarken aan het spit gedraaid en dat 6 uur lang. (dit varken was ruim 12 kilo en hebben we tot 40 mensen mee kunnen bedienen als bijgerecht)
Constant werd de temperatuurmeter op het einde gebruikt om er voor te zorgen dat het varken op de juiste temperatuur boven het vuur weg kwam.
Dit was een temperatuur van ongeveer 58 graden.
Daarna moest het varken ingewikkeld in folie nog een een minuut of 10 rusten. Wanneer het varken er op een hogere temperatuur af komt zal hij doorslaan en is hij droog ipv sappig.
Na het rusten werd het varken in stukken gesneden en konden de gasten wraps vullen met sla, groenten, sausjes en stukken speenvarken.
Yum yum yum!
Daarnaast hadden we nog een gerecht in onze Dutch Oven gemaakt. Chili con carne van Jamie Oliver met rundvlees..deze was ook superlekker.
Salades van verschillende koolsoorten, zelfgemaakte appelcompote en zelfgemaakte sausjes en het was weer een super lekker en gezellig “home” festival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.