Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Ik mag altijd graag wat snuffelen in kooktijdschriften. Eén daarvan is het tijdschrift Delicious.
Vaak staan hier mooie, makkelijke en lekkere recepten in. Ik had hem al even in huis en hij lag eigenlijk alweer in de kast omdat ik hem al helemaal gelezen had.
Mijn buurvrouw is een ster in het kweken van mega-courgettes en die had weer één voor mij klaarliggen (ruim 1200 gram).
Ineens herinnerde ik mij een recept uit het tijdschrift en zocht hem op. “COURGETTE FRITTATA”
In principe had ik alles is huis, en de kruiden stonden in potjes in de tuin…dus kon ik ermee aan de slag.

Het aanfruiten van de uitjes en het bakken van het ontbijtspek ging iets te hard, waardoor de pan een mooie bruine laag kreeg ;-).
Dit recept kun je namelijk in één oven bestendige pan maken.
Nog altijd had ik een mooie schaal (Arcoflam) van mijn ouders die op het vuur en in de oven kan, dus die kon ik voor dit recept mooi gebruiken.
Kwa smaak merkten we gelukkig helemaal niks van deze mooie bruine laag op de bodem, want deze frittata viel er goed in kwa smaak en structuur.
Vaak vinden wij gratins en dergelijke niet zo heel erg lekker, omdat het wat ons betreft vaak wel wat steviger mag. Een ovenschotel waar het vocht nog onderin drijft is aan ons niet besteed. Gelukkig was dit bij deze courgette frittata niet het geval.
Deze courgette frittata, eigenlijk een hartige courgette taart, kan prima als lunch of bijgerecht dienen.
Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat deze frittata op een klein stukje na helemaal is opgekomen door 3 personen naast een lekker gebakken sliptong.
Normaal als bij- of lunch gerecht kun je makkelijk met 6 personen van dit recept eten.(doorsnee 24 cm)

Wat ben je nodig:
-500 gram grof geraspte courgette
-2 el ev olijfolie
-2 fijngesneden uien
-120 gram plakken ontbijtspek
-6 eieren
-75 gram spelt bloem
-1 tl wijnsteen bakpoeder
-125 fijngesneden feta kaas (schaap)
-4 el gehakte verse dille
-fijngemalen peper
-1 tl Keltisch zeezout voor het uitlekken van de courgette

Doe de geraspte courgette in een kom en voeg hier 1 tl Keltisch zeezout aan toe en laat dit 15 minuten staan.
Verwarm de oven op 180 graden (gas)
Verhit een have eetlepel in een oven bestendige pan. Heb je deze niet, dan kun je het ook gewoon even in een pannetje apart doen.
Voeg de gesnipperde ui en ontbijtspek toe. En fruit/bak dit 5 minuten op hoog vuur. Schep het af en toe even om.
Laat het ontbijtspek en ui uitlekken op een stuk keukenpapier.
Trek het ontbijtspek in stukjes.
Neem een schone theedoek en leg hierin de geraspte courgette. Draai de theedoek aan, zodat je het vocht er goed uit kunt knijpen.
In een mengkom meng je de volgende ingrediënten: 6 eieren, 75 gram bloem, het bakpoeder, eetlepel ev olijfolie en wat versgemalen peper. Meng dit tot een mooi glad mengsel. Voeg daarna de uitgeknepen courgette, vers gehakte dille en het ui/ontbijtspek mengsel toe en schep alles goed om met een spatel.
Vet de pan (ovenschaal) in met een halve eetlepel ev olijfolie en schenk het courgette mengsel er in.
Zet het in de oven voor 50 minuten en laat het goed gaar en bruingeel worden.
Bij het serveren kun je hem nog wat garneren met wat vers gesneden dille

Eet smakelijk!

Categories: Culi

Comments are closed.